' Je wordt efficiënter, effectiever en je bespaart tijd.'

Word je gelukkiger van mediteren?

Ja, je gaat je lekkerder in je vel voelen. Je hebt meer rust in je hoofd, slaapt beter, je kan je beter concentreren. Door te mediteren kom je erachter dat geluk een vaardigheid is, dat relatief eenvoudig te trainen is, net als je lichaam te trainen is in de sportschool. Het gaat vanzelf. Train en de kans is groot dat je verandert.

Tegelijkertijd is mediteren geen Haarlemmerolie. Het is geen middel dat je inneemt of op de huid smeert en klaar is Kees; je moet er wel wat voor doen.

 

Is mediteren zweverig?

Mediteren betekent dat je met beide benen stevig op de grond staat. Het gaat er bij mediteren niet om dat je je gedachten stopt of je emoties laat verdwijnen. Dat lukt je niet, de zaken worden er alleen maar door verergerd. Als je mediteert gaat het erom dat je je gedachten en emoties scherp ziet op je mentale beeldscherm. Laat ze maar komen en gaan. Doe er niets mee, dus niet oordelen en niet meegaan in de gedachten. Het is zoals het is. En uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je dat in de dagelijkse praktijk kan gebruiken.

 

Heb je een meditatieleraar nodig?

Waar het om gaat is dat je de voor jou meest geschikte meditatiemethode goed en gedegen aanleert en regelmatig (liefst dagelijks) oefent. Gedurende dit traject helpt het als een leraar je motiveert en je vragen - die zeker gaan komen - beantwoordt. Als je een cursus bij de Hoofdacademie hebt afgerond, ben je helemaal klaar om het geleerde effectief in de praktijk te brengen. Met duurzaam resultaat.

 

Bij de Hoofdacademie is wierook verboden?

Ha, ha, bij ons leer je mediteren op een gemakkelijke en ontspannen manier, zonder te linken naar religieuze tradities. Ik ben jarenlang getraind in zenmeditatie en weet dus dat het veel kan opleveren. Echter, voor het goed leren mediteren kun je beslist zonder de traditionele rituelen, buigingen, wierook, soetrarecitaties e.d. Bij de Hoofdacademie leer je mediteren op een manier die bij deze tijd past.

 

Kunnen we het stemmetje in ons hoofd tot zwijgen brengen?

We zijn voortdurend bijna obsessief met ons zelf bezig, denken aan het verleden, denken aan de toekomst; we denken aan van alles, behalve aan wat er op dit moment gebeurt. Als je regelmatig mediteert leer je meer in het NU te zijn. Een behoorlijk cliché, maar daarom niet minder waar. Je wordt minder geleid door het stemmetje in je hoofd; het wordt minder belangrijk. En dat is heel prettig.

 

Mediteren wordt net zo gewoon als tandenpoetsen?

Meestal word ik heel hard uitgelachen als ik dit vertel. Ik hoop er stiekem op.

Kijk, mediteren maakt het leven milder, leuker, lichter. Daar heeft ieder individueel persoon profijt van. En dus ook alle mensen daaromheen.

Nu ja ... ahum ... dat maakt de wereld een beetje vriendelijker.